Geheime plekken in Berlijn: 3. Pfaueninsel

gehwegschäden,niet-theater — simber op 20 mei 2010 om 23:31 uur
tags:

Pfaueninsel

Het is een stukje fietsen, maar dan kom je nog eens ergens. Het Pfaueninsel is een eiland in de Wannsee, in het zuidwesten van Berlijn. Een oud jachteiland van de keurvorsten van Brandenburg, waren eerst vooral konijntjes woonden en waar later pauwen werden gehouden. (Pauwen: uitheems en duur, dus houden op een eiland.) Nu worden de dieren niet meer geschoten maar beschermd, maar dat is nog niet het bijzonderste.

Pfaueninsel

Het merkwaardige aan het eiland zijn de follies, rare gebouwtjes in de Engelse stijl van nep-ruïnes. Het zijn er een stuk of tien, verspreid over het hele eiland, met ertussenin paden, stukjes aangelegd park en iets ruigere natuur. Een paar van de gebouwtjes zijn volières of winteropvang voor de vogels, maar er zijn ook een paar bewoonbare kasteeltjes.

Pfaueninsel

De bizarre sfeer wordt versterkt door de moderne kunst die er wordt tentoongesteld. Het ‘blinde paviljoen’ van mijn nieuwe favoriete kunstenaar Olafur Eliason viel een beetje tegen, maar de stenen eikels en de kleurige klikobakken met planten erin waren erg goed.

En pauwen zijn er dus ook, blauwer dan je je ooit had kunnen voorstellen.

Pfaueninsel

Je komt er vanaf S-bahnhof Wannsee met bus 218, en je moet dan met een lief pontje. Maar je kunt ook fietsen vanuit het centrum van Berlijn, daar doe je zo’n tweeënhalf uur over. Je fiets mag dan weer niet mee het eiland op.

Meer foto’s op Flickr; Wikipedia; Pfaueninsel.info


View Larger Map

0 Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.
(c) 2024 Simber | powered by WordPress with Barecity