Geheime plekken in Berlijn: 2. Spreepark

gehwegschäden,niet-theater — simber op 11 mei 2010 om 17:36 uur
tags:

Berlijn

Aan de Spree, net onder Treptower Park ligt een verlaten pretpark. Ik was er al eens langs gefietst. Door de hekken kun je een onthoofde dinosaurus en een overwoekerd achtbaantje zien. Vrienden A&P deden de magistrale ontdekking dat er hier ’s zondags rondleidingen gegeven worden. Fotograferen “erlaubt und erwünscht!”
Het park was oorspronkelijk een Oostduits ‘Kulturpark’, maar na de Wende moest het worden omgevormd tot een modern attractiepark. Het kreeg alleen veel te weinig bezoekers, sloot in 2001 en staat sindsdien af te takelen.


View Larger Map

De rondleidingen zijn met een groep van zo’n veertig man, dus het hele idee van een privé ontdekkingsreis door een verlaten park is niet echt van toepassing, maar de gids is een vrolijke jongeman die vertelt over de inspiratie voor het park (o.a. De Efteling), de huidige stand van zaken (het park is een veel gevraagde filmlocatie en er staat nu een stoet superdeluxe trailers langs een van de paden; Cate Blanchett schijnt gisteren te zijn verdronken in de wildwaterbaan), de bureaucratische nachtmerrie van het beginnende commerciële park in een nog door-en-door communistisch stadsdeel (dat bijvoorbeeld eiste dat er zo’n miljoen bezoekers per jaar zouden komen, maar de ontwikkeling van nieuwe parkeerplaatsen tegenhield) en de even kleurrijke als tragische belevenissen van de familie Witte, die het park van 1990 tot 2001 uitbaatte, daarna met een paar attracties naar Peru vertrok en daar terecht kwam in maffiapraktijken en drugshandel.

Spreepark

Tegen het einde van de tour vertelt de gids over de toekomst van het park. Zijn mening is duidelijk: het moet op de een of andere manier, zo snel mogelijk weer open. Een oudere man in een slecht zittende parka kijkt van een afstandje goedkeurend toe. Het blijkt Norbert Witte, nog steeds de eigenaar van het terrein. Hij is inmiddels gescheiden, heeft een gevangenisstraf erop zitten en zijn zoon zit nog vast in Lima, maar hij blijft hopen dat hij het Spreepark snel weer kan openen. Op speciale uitnodiging mogen we met z’n allen in een van de weinig nog werkende attracties: het treintje, dat in tien minuten het hele terrein rondrijdt. Maar dat hoort niet bij de standaardtour, dus dat mag ik niet doorvertellen (filmpje volgt)

Om eerlijk te zijn heb ik niet veel fiducie in de plannen van meneer Witte. Maar dat komt deels omdat ik het park nu mooier vind dan het ooit kan worden.

Veel meer foto’s op Flickr. (En veel mooiere foto’s van andere mensen) Meer info over de Wittes op Wikipedia. Zelf bezoeken: aanmelden op www.berliner-spreepark.de

Spreepark

5 Comments »

 1. Cool =) Inderdaad, mooier dan dit kan het niet worden.

  Reactie by Gerben — 11/5/2010 @ 20:27
 2. Zo, dank voor deze rapportage! Jammer dat we niet mee op safari konden. Wat een spookachtige plek was dat zeg…

  Reactie by Pauline — 11/5/2010 @ 21:47
 3. Mooi verhaal, mooie foto’s. er is ook een indrukwekkende documentaire gemaakt over het Spreepark: http://vincentkompier.weebly.com/1/post/2009/09/achtbaan.html

  Reactie by Vincent Kompier — 15/5/2010 @ 15:09
 4. Oooh! Wat interessant zeg! Wil er direct ook heen. Er is toch iets spannends aan zo’n “verlate” plek, ook al loop je met een groep.

  Reactie by Priscilla — 18/5/2010 @ 11:40
 5. Dit is de trailer van de film die toen werd opgenomen:

  Reactie by simber — 6/1/2011 @ 11:20

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.
(c) 2024 Simber | powered by WordPress with Barecity