Geheime plekken in Berlijn: 5. Das Olympisches Dorf

gehwegschäden,niet-theater — simber op 22 mei 2010 om 23:35 uur
tags:

Olympisches Dorf

Mijn zoektocht naar geheime plekken brengt me inmiddels behoorlijk ver de stad uit. Naar het dorp Elstal, ongeveer 15 kilometer ten westen van Spandau, waar het Olympische Dorp staat dat gebouwd werd voor de Olympische Spelen van 1936. De gebouwen in het ruime dorp staan er schitterend te vervallen, maar ook hier is de opknapmaffia alweer hard aan het werk om het allemaal netjes, informatief en toegankelijk te maken.

Olympisches Dorf

Het dorp is een opvallend heuvelachtig terrein met ongeveer 140 woongebouwen, sommige zien eruit als barakken -bijvoorbeeld het inmiddels opgeknapte ‘Jesse-Owenshaus’, waar de Amerikaanse atleet verbleef- zodat er de onvermijdelijke concentratiekampassociaties zich opdringen. Maar de meeste gebouwen zijn toch betonnen flatjes van vier hoog.

Olympisches Dorf

Speciaal zijn natuurlijk vooral de gemeenschappelijke gebouwen: het ‘Speisehaus der Nationen’, waar de Olympiërs hun landseigen keuken konden genieten; en de turnhal en het zwembad (dat bij mijn bezoek helaas niet te bezichten was). Na de oorlog had het Russische leger het terrein tot 1992 in gebruik, het Speisehaus werd een ziekenhuis en het toegangsgebouw werd afgebroken.

Verder loop je eenzaam tussen het groen, heel af en toe een blik van verstandhouding wisselend met een andere ontdekkingsreiziger. De toegang bedraagt 1 euro, de verdere informatie is nogal miniem. Lees daarom vooral Wikipedia en de website. Meer foto’s op Flickr

Olympisches Dorf

Je komt vanaf Alexanderplatz/Hauptbahnhof/Zoo in Elstal met een rechtstreekse trein die eens per uur gaat. Vanaf het station is het nog twee kilometer lopen. Ik nam de fiets mee in de trein en fietste terug. Dat is een gemengd genoegen: het fietspad is merendeels uitstekend (zorg wel dat je een kaart bij je hebt), maar loopt langs een snelweg. Totaan het Olympiastadion in West End is het immer gerade aus zo’n 20 kilometer.


View Larger Map

2 Comments »

  1. Het zwembad is inmiddels open. Leuk filmpje van RTL Nieuws over het dorp: http://www.rtl.nl/xl/#/u/7e5eb321-f703-4f31-adce-c2c5e829e2bf/

    Reactie by simber — 14/7/2012 @ 21:10
  2. Op radio1 werd op 13 juli 2016 (’s ochtends in het programma “De ochtend/Sportzomer”) een reportage hierover van Sander Barteling uitgezonden.

    Reactie by Lex van Rootselaar — 13/7/2016 @ 09:40

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.
(c) 2024 Simber | powered by WordPress with Barecity