Recensie: Romeo over Julia van Rick Engelkes Producties en MTV

Parool,recensies — simber op 2 november 2008 om 17:04 uur
tags: , , , , , ,

Vijf mannen doen Romeo en Julia. De tweede toneelvoorstelling die geproduceerd wordt door clipzender MTV wil Shakespeare toegankelijk maken voor jongeren. Ze zetten daarvoor Johnny de Mol in, Teun Kuilboer en, oja, oorspronkelijk Beau van Erven Dorens, maar die haakte om onduidelijke redenen al na één dag repeteren af.

Het begin van de voorstelling zit vol vondsten, flauwe grappen en een prettig gebrek aan respect voor de grote Bard. Doet een acteur een sierlijke monoloog over de liefde als bloem, onderbreekt een ander hem met “Waar gáát dat eigenlijk over?” Confrontaties tussen de strijdende families zijn kussengevechten tussen jongens in Blues Brothers outfit. Een zeer mannelijke Julia zit te flossen op het balkon terwijl Romeo haar schoonheid bezingt. En natuurlijk mogen twee acteurs even uitgebreid zoenen, maar verder blijft de homo-erotiek ver op de achtergrond.

De vorm is los en open, met acteurs die in en uit hun rol stappen, van personage wisselen, elkaar hardop en pesterig souffleren en elkaar verdringen op het minipodiumpje op het verder lege toneel, waar ze met speels genoegen het rode gordijn voor elkaar open en dicht doen. Bovenop staat Romeo?Julia in verlichte letters. Soms zijn er ineens vier Romeo’s die tegelijk hun liefde en wanhoop uitschreeuwen. Soms doet een tweede Romeo de zelfde scène nog een keer over, alsof hij zijn collega wil laten zien hoe het wél moet.

Langzaam maar zeker wordt de spanning opgevoerd en wordt de gekkigheid verlaten voor meer dramatiek. Dan beginnen ook de problemen. Dan worden het slechte articuleren en de gebrekkige tekstbehandeling van De Mol niet meer ondervangen door zijn sympathieke presence en spontaniteit, het ritme raakt zoek en dan gebeurt het ergste wat een dergelijke voorstelling kan overkomen: het wordt saai.

De voorstelling hinkt op twee benen: wil het een toegankelijke show zijn voor een jong publiek of willen de makers recht doen aan de poëzie van Shakespeare? Ook binnen de groep van vijf acteurs zijn beide kanten vertegenwoordigd, met Jorrit Ruijs als uitblinkende tekstacteur. Regisseur Marcus Azzini -twee jaar geleden verantwoordelijk voor de geslaagde MTV-productie Sexual Perversity– wil allebei, maar heeft hier de juiste mix niet gevonden.

Romeo over Julia van Rick Engelkes Producties en MTV. Gezien 1/11/08 in De Meervaart.
Nog in Amsterdam (De Kleine Komedie): 8-10/1/09. Tournee t/m 28/2. Meer info op www.romeooverjulia.nl

13 Comments »

 1. Ik ben het volledig eens met bovenstaande tekst. Jorrit was de enige die goed was! Daarnaast was het dodelijk saai voor jong en oud.

  Reactie by Elisa — 2/11/2008 @ 21:17
 2. Donderdag 30 oktober ben ik bij de voorstelling geweest. Ik keer er best naar uit, maar wat viel het me tegen. Het was inderdaad erg saai na zo’n drie kwartier (ik viel regelmatig bijna in slaap). wat ik echt storend vond was dat de acteurs die niet speelden tijdens een scene, langs de kant zaten toe te kijken op een nogal ongeinteresseerde manier. Misschien hoorde dat erbij, maar ik vond het vreemd. Ik ben benieuwd of meer mensen er zo over denken.

  Reactie by Camilla — 3/11/2008 @ 00:55
 3. [De voorstelling hinkt op twee benen: wil het een toegankelijke show zijn voor een jong publiek of willen de makers recht doen aan de poëzie van Shakespeare?]

  De voorstelling “hinkt” op één been: ze willen een toegankelijke voorstelling maken voor een jong publiek en zeker géén klassieke shakespeare voorstelling. Dat hebben ze ook nooit gepretendeerd!
  Ik heb de voorstelling 2x gezien: een keer als try-out en 1x op de premiere.
  Het is leuk, luchtig, ontroerend op zijn tijd EN toegankelijk voor iedereen die moeite heeft met urenlange serieuze Shakespeare teksten

  Reactie by Jeanette — 4/11/2008 @ 11:34
 4. Hoi Jeannette,
  Misschien was ik niet helemaal duidelijk: ik geloof ook zeker dat de makers een toegankelijke voorstelling wilde maken voor een jong publiek; waar het mij om ging was dat ze daarbij Shakespeare’s taal gebruiken in een vrij traditionele vertaling (die ze dan af en toe onderuit trappen). Ik neem aan dat de Marcus Azzini de schoonheid van de poëzie van Shakespeare wilde laten zien.

  Maar omdat de acteurs dat niet weten over te brengen vond ik het saai worden op het moment dat het niet meer leuk en luchtig mocht zijn. Misschien (maar ik wil niet op de stoel van de makers gaan zitten) had het beter gewerkt als ze een vlottere, minder hoogdravende vertaling hadden gebruikt. Ik herinner me ‘Coriolanus’ van Bas Jansen een jaar geleden: ik weet niet wie toen de vertaling heeft gemaakt, maar dat had de juiste combinatie van lef en inhoud.

  Reactie by simber — 4/11/2008 @ 15:30
 5. Misschien is gekozen voor Romeo en Julia omdat deze kost verplicht is op de middelbare scholen. De meeste jongeren haten het om iets van Shakespeare te moeten lezen, wellicht komen ze er door dit stuk wat makkelijker toe.
  Ik ben het met je eens dat de “tweede helft” wat saaier wordt omdat de grappen uitblijven. Ik denk overigens wel dat ze nog behoorlijk in dit stuk zullen gaan groeien.
  Nog eens kijken na 20 voorstellingen………. (tenminste: ik :-) )

  Reactie by Jeanette — 5/11/2008 @ 20:41
 6. Hoe lang duurt de voorstelling? Ik ga er binnenkort ook naar toe maar moet rekening houden met het openbaar vervoer.

  Reactie by natasja — 9/11/2008 @ 20:40
 7. Hoi Natasja,
  Als ik het me goed herinner iets minder dan twee uur. Je kunt ook altijd even bellen met het theater met deze vraag.
  Succes!

  Reactie by simber — 9/11/2008 @ 21:37
 8. ik had het veel spectaculairder verwacht, ik had ook de indruk dat sommige bij enkele scenes de tekst niet konden omdat ze zittend op een stoel de tekst zaten op de lezen.
  Verder vond ik het saai en het zat vol met flauwe grappen. Ik had meer verwacht qua inleving en invulling door de acteurs

  Reactie by denise — 10/11/2008 @ 12:09
 9. Ik ben daarnet naar de voorstelling geweest en ik vond het wèl leuk. Ik ben zelf lid van de jeugd, misschien maakt dat het leuker? Ik vond de grappen, de scènes en de rollen juist niet flauw. Het is modern en jong. Tuurlijk heb ik het verhaal van Romeo en Julia wel eens gehoord, maar deze versie is ongelofelijk goed! Ze geven een eigentijdse draai aan een oud verhaal wat al ZO vaak is gespeeld en dat ze het zo weten te brengen.. dat vind ik knap ;)
  Wel erg storend.. afgaande mobieltjes in een spannend stuk..

  Reactie by Maria — 15/11/2008 @ 01:00
 10. Echt een vreselijke voorstelling..
  Ik moest der met school verplicht heen..
  Ik dacht dat hij wel leuk was omdat ze zeiden ‘op jongeren gericht”nou hij was echt vreselijk..
  Saai, en je kon het niet volgen..

  Reactie by Anoniem — 21/11/2008 @ 23:20
 11. Ik ben enkele weken geleden geweest, en ik vond het juist wel een erg goede en overtuigende voorstelling! Zowel de grappen als het serieuze gedeelte waren goed neergezet! Iedereen compenseerde elkaar goed, nee echt prima neergezet! En wat Maria zegt, het is niet makkelijk om zon uitgekauwd stuk nogmaals neer te zetten op een leuke manier! Enja ik hoor bij het jongerenkamp

  Reactie by Ik — 23/11/2008 @ 14:13
 12. Lieverds,
  Ik vind het natuurlijk enorm leuk om te lezen wat jullie van deze voorstelling vinden, maar ik geloof niet dat dit hiervoor de beste plaats is. Kom toch alsjeblieft allemaal naar Moose; daar kan iedereen z’n commentaar kwijt en dat wordt nog een stuk beter gelezen ook.

  Reactie by simber — 28/11/2008 @ 01:22
 13. Ik ben het absoluut niet met de schrijver van deze recensie eens! Ik vond het kussengevecht een goed gevonden en grappige manier om te vechten. Die recensent heeft NAAR MIJN MENING gewoon geen gevoel voor droge humor.
  De wisseling van de personages vond ik ook erg leuk en dat er soms meerdere Romeo’s waren ook. Zo zag je dat het toch anders uit de verf kwam als een ander Romeo speelde. Er werd inderdaad af en toe gedaan alsof ze toneel moesten spelen en ze nu bezig waren met een generale repetitie en dan werd er inderdaad wel eens gezegd: “Waar gáát dat eigenlijk over?” maar dat komt niet vaak voor. Degene die deze recensie heeft geschreven heeft duidelijk bij alleen het eerste deel goed opgelet en is daarna afgehaakt.
  Over de mooie wending (het werd serieus) en dat het verhaal beter werd na de wending wordt geen woord gerept. Dat Johhny de Mol niet goed articuleerde en zijn tekst niet wist heb ik niets van gemerkt en dat zeg ik niet omdat ik een fan van hem ben, want dat ben ik zeker niet. Saai heb ik de voorstelling op geen enkel moment gevonden. En als laatste wil ik nog even melden dat het volgende (ik citeer zometeen) helemáál niet aan de orde is geweest! “Soms doet een tweede Romeo de zelfde scène nog een keer over, alsof hij zijn collega wil laten zien hoe het wél moet.” Volgens mij is mijn commentaar op deze recensie nu wel duidelijk genoeg.
  Ik zeg dit niet om de recensent af te kraken, iedereen mag vinden wat hij/zij wil, maar ik heb de voorstelling zeker niet zo ervaren.

  Reactie by mayo — 14/1/2009 @ 20:05

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.
(c) 2024 Simber | powered by WordPress with Barecity